آجر سفال چیست و چه کاربردی دارد؟

آجر یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است که در دیوار چینی از آن استفاده می‌شود. آجر با توجه به مصالح به کاررفته در تولید آن و همچنین روش تهیه به انواع گوناگونی تقسیم می‌شود، یکی از انواع آجر که در دیوارچینی از آن بسیار استفاده می‌شود ” آجر سفالی” است. در این مقاله به بیان نکاتی در مورد آجر سفال در اصفهان و مزایای استفاده از آن خواهیم پرداخت.

آجر سفال چگونه ساخته می‌شود؟

آجر سفال در اصفهان با استفاده از خاک رس ساخته می‌شود ، در تهیه  این نوع آجر ابتدا خاک رس را با آب مخلوط می‌کنند و سپس آن را در قالب ساخت آجر می‌ریزند و بعد از خشک شدن قالب‌ها در محیط باز، آنها را در کوره می‌پزند، در کوره‌ها آجرها در دمایی بین 100 تا 200 درجه سانتی‌گراد قرار گرفته و بعد از دو روز از کوره خارج می‌شوند. در حالت کلی آجرهای سفالی به دو روش دستی یا سنتی و مدرن تهیه می‌شوند.

تولید آجر سفال

آجرهای سفالی، شکل مکعبی دارند و دارای سوراخ‌های افقی منظمی هستند،  تعداد سوراخ‌های این نوع آجرها با توجه به ابعاد استانداردی که در تهیه این آجر وجود دارد، مشخص می‌شود. اندازه استاندارد آجر سفالی و تعداد سوراخ‌های روی آن عبارتند از:

– آجر سفالی 5.5 سانتی‌متری که دارای سه سوراخ است.

– آجر سفالی 7 سانتی‌متری که دارای چهار سوراخ است.

– آجر سفالی 10 سانتی‌متری که دارای شش سوراخ است.

– آجر سفالی 15 و 20 سانتی‌متری که دارای 9 سوراخ است.

معمولا از آجرهای 15 و 20 سانتی‌متری برای دیوارهای بیرونی و از آجرهای 7 و 10 سانتی‌متری برای دیوارچینی داخلی (تیغه چینی) استفاده می‌کنند.

انواع آجر سفالی

آجرهای سفالی در انواع مختلفی تهیه می‌شوند که هرکدام از آنها دارای کاربرد متفاوتی است. برای آشنا شدن با انواع آجر سفالی و کاربرد آنها در این بخش با ما همراه باشید:

بلوک سفالی فوم‌دار

این نوع آجرهای سفالی یک ریدف سوراخ با عرض زیاد در مرکز آجر دارند. معمولا داخل این سوراخ‌ها فوم یونولیت قرار می‌گیرد و برای عایق‌بندی حرارت و صورت از آنها استفاده می‌شود.

بلوک سقفی سفالی

این بلوک‌ها نیز به نوعی آجرهای سایز بزرگ سفالی محسوب می‌شوند، از آنها می‌توان در سقف‌ها، به جای تیرچه بلوک یا یونولیت  استفاده کرد و مهمترین مزیت استفاده از بلوک سقفی سفالی سبک بودن آن است.

آجرسفال نما

این آجرها به آجرهای مهندسی شباهت زیادی دارند، تفاوت این نوع آجرها با آجر مهندسی در روش تولید و مشخصات فنی آن است، این آجرها دارای 10 سوراخ گرد و هم‌اندازه در سطح مقطع خود هستند، همانطور که از نامش پیدا است این آجرها را در نمای ساختمان‌ها به کار می‌برند.

ویژگی‌های آجر نما سفالی

آجرهای سفالی ویژگی‌های منحصر به فردی دارند که شامل موارد زیر است:

کاهش وزن سازه

استفاده از این آجرها در سازه باعث کاهش وزن آن می‌شود، از طرفی استفاده از آجر های سفالی در بهینه کردن هزینه‌های ساخت و صرفه‌جویی بسیار تاثیرگذار است.

عایق حرارت و صوت

از نظر فنی و مهندسی، آجرهای سفالی، سبک، بادوام و در دسترس هستند، این آجرها عایق مناسبی برای صوت و حرارت محسوب می‌شوند و به این ترتیب می‌توان برای صرفه‌جویی  در مصرف انرژی از آجرهای سفال استفاده کرد. این خاصیت به دلیل وجود سوراخ ها در بدنه آجر به وجود می‌آید.

افزایش فضای داخلی ساختمان

آجرهای سفالی باعث کاهش وزن کلی سازه می‌شوند، همچنین ضخامت دیوارها با استفاده از این آجرها در تیغه‌کشی و دیوارچینی کاهش پیدا می‌کند، به این ترتیب با استفاده از این آجرهای سفالی فضای داخلی بیشتری در اختیار کاربر قرار می‌گیرد و از طرفی طول عمر مفید ساختمان افزایش پیدا می‌کند.

دوستدار محیط زیست

آجرهای سفالی قابلیت استفاده در هر شرایط آب و هوایی را دارند، از طرفی چون ماده اولیه تهیه آجرهاب سفالی خاک رس است که در طبیعت یافت می‌شود، این محصول می تواند یک محصول سازگار با محیط زیست نیز باشد.

مزایای استفاده از آجر سفال در ساختمان سازی

استفاده از آجرهای سفالی در ساخت و ساز دارای مزایای بسیاری است، این مزایا را می توان به شرح زیر عنوان کرد:

– نسبت به سایر آجرهای موجود در بازار ساخت و ساز دارای وزن کمتری است.

– مقاومت بالایی در مقابل حرارت و آتش‌سوزی دارند.

– سرعت نصب و دیوارچینی با این آجرها به مراتب بیشتر از سایر آجرها است.

– هم در سازه‌های بتنی و هم در سازه‌های فلزی می‌توان از آنها استفاده کرد.

– نسبت به دیگر مصالح ارزان‌تر است.

– حمل و نقل آسانی دارد.

– در دسترس است و همه جا یافت می‌شود.

معایب آجرهای سفالی

در کنار تمام محاسن و ویژگی‌هایی که ذکر کردیم، آجرهای سفالی دارای معایبی نیز هستند، مهمترین معایب این مدل از آجرها به شرح زیر است:

– احتمال وجود آهک در خاک رس در معدن و کارخانه تولید آجر که نتیجه آن ایجاد ترکهای سطحی روی گچ‌کاری دیوار ساخته شده از آجر سفالی است.

– این آجرها بسیار ترد و شکننده هستند و ممکن است هنگام حمل و نقل دچار آسیب شوند. به این ترتیب ضایعات این مدل از آجرها زیاد است.

– برای پوشش و هموارسازی دیوارهای ساخته شده از آجر سفالی باید لایه های ضخیم‌تری از گچ و خاک استفاده کرد.

– امکان شکستن و تغییر سایز این آجرها معمولا دشوار است.

قیمت آجر سفالی

عوامل بسیاری وجود دارد که در قیمت‌گذاری آجرهای سفالی تاثیرگذار هستند، علاوه بر این‌ها، برند سازنده آجر نیز یکی دیگر از فاکتورهای مهم در بالا بردن قیمت آجر سفالی است. معمولا موارد مهم در قیمت‌گذاری شامل موارد زیر است:

– اندازه و ابعاد آجر

– مواد تشکیل‌دهنده در فرآیند تولید

– کیفیت فرآیند تولید و پخت آجر

– یکنواخت بودن رنگ آجر

در نهایت آجر سفال جز مصالح خوب است؟

با توجه به شناختی که از آجرهای سفالی به دست آوردیم، می‌توان گفت که این آجر یکی از بهترین مصالح ساختمانی برای ساخت دیوار و تیغه کشی محسوب می‌شود که علاوه بر تسریع روند ساخت دیوار، می‌تواند وزن دیوارها را کاهش داده و همچنین عایق صوتی و حرارتی برای ساختمان باشد. بنابراین استفاده از این نوع آجرها در ساخت و ساز می تواند در حالت کلی مقرون به صرفه بوده و باعث می‌شود که سازه استانداردتری در اختیار داشته باشید.

در حال حاضر برندهای متفاوتی از آجرهای سفالی در بازار موجود است که کاربر می‌تواند با توجه به نیاز خود و کاربری مورد نظر یکی از آنها را انتخاب کند.